BVE WorldWide
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Wed Mar 03, 2021 6:09 am

After passing a certain resolution in ObjViewer, the GPU usage will be skyrocketed to 100%.
This does not happen with the RouteViewer, nor the main program.
This also doesn't happen on the old 1.4.3.1 ObjViewer. Only after 1.5.0.10

I have tried messing with different options. Nothing seems to help either

"certain resolution" seems to be randomized on an interval.

I have tried updating my GPU Driver, reinstalling Windows, but nothing seems to change Sad  (It's also unlikely I will get another GPU soon)
I have an MSI GTX 650 Ti BOOST 1GB
Can anyone reproduce this? (Is there any way to diagnose if my system is the only one that can reproduce it?)
Thanks!

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Wed Mar 03, 2021 6:15 am

Before: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution FjrtPve

After lowering 20 pixels:
100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution ON83CLZ

Was trying to figure out why "The post is too long", so didn't attach the image on OG Post

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by Midnight Express Ginga81 Wed Mar 03, 2021 11:40 am

Press F8 and input resolution.
Please tell us what resolution set to happen as this trouble.
100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Gpu10010

Midnight Express Ginga81

Posts : 66
Join date : 2016-09-25

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Wed Mar 03, 2021 11:42 am

There's nothing to do with the resolution settings. It's only the initial launch resolution.
This happens when I try to resize the window to an larger resolution (and it sometimes happens with the default resolution too)

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by leezer3 Wed Mar 03, 2021 12:29 pm

Can't immediately reproduce here.
(Win 10, GTX1060 6gb)

Object Viewer will quite happily resize to 2440px by 1560px & GPU usage remains around 26% (GL 1.2) / 17% (GL 3.0) with a random exterior loaded.

What window size triggers it?
Would be interesting to see if switching between GL1.2 and GL3.0 changes it, and also if loading something helps / otherwise.

leezer3

Posts : 1785
Join date : 2011-08-23

http://www.bvecornwall.co.uk

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Wed Mar 03, 2021 12:37 pm

Nope, I got the same fps and CPU/GPU usage on old render and new render (around 20-25 fps)

I have no idea what window size will trigger it, but full 1080p will 90% trigger it

It almost felt like the window resolution to make it lag fluctuates, as everytime the condition to reproduce the lag is different, this makes it even harder to diagnose as what went wrong (And is it just an hardware specific issues)

I've swapped my motherboard & CPU, so I think there's something to do with the GPU. Though I have no idea why

Also no, no matter if I load an object or not. It will still be the same.

Loading more objects won't affect my fps either unless the model is enough to bring my fps below 20-ish fps


Last edited by LXQt on Wed Mar 03, 2021 12:50 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Added: What happens when loading an object)

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by Midnight Express Ginga81 Wed Mar 03, 2021 2:47 pm

I think that what resolution write, we can not recognize it.
Even if it is as default.
You have to write the default resolution value and 100% GPU used resolution value.
Because we cannot test.

Midnight Express Ginga81

Posts : 66
Join date : 2016-09-25

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Wed Mar 03, 2021 2:56 pm

The default resolution I have is 943x482
Sorry, I can't provide the resolution of 100% GPU, it changes constantly.
But full screen (Full windowed) will cause 100% GPU on my machine

This does not happen on another iGPU machine I tested on, nor do I see any reports of this behavior

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by Midnight Express Ginga81 Thu Mar 04, 2021 11:15 am

943x482
100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Gpu10012

1920x1050
100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Gpu10013
In my Ubuntu, not rise to 100%

Midnight Express Ginga81

Posts : 66
Join date : 2016-09-25

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Thu Mar 04, 2021 11:45 am

I will boot to Ubuntu later and see is it Windows's fault.
Mind asking what versions of ubuntu are you running on?

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by Midnight Express Ginga81 Thu Mar 04, 2021 2:38 pm

My PC's Ubuntu is 18.04 currently.100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Ubuntu10

Midnight Express Ginga81

Posts : 66
Join date : 2016-09-25

LXQt likes this post

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Thu Mar 04, 2021 6:09 pm

Weird, doesn't seems to be able to reproduce the lag on Linux.

*Note that it is lubuntu 20.10, ubuntu just straight up freeze with a checkerboard pattern for me.

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by leezer3 Thu Mar 04, 2021 9:12 pm

It's going to be driver related then.

You're not running MSI Afterburner / Dragon Center on Windows are you? (Obnoxious pair of bits of software, if you are they can be dumped)

leezer3

Posts : 1785
Join date : 2011-08-23

http://www.bvecornwall.co.uk

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Fri Mar 05, 2021 3:43 am

I have MSI afterburner installed, but I have disabled the startup item (At that time I don't have afterburner opened either)

And no, I don't have Dragon Center

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Fri Mar 05, 2021 8:23 am

Now that's interesting, it seems to be somewhat related to VRAM.
When the VRAM is full (1GB is not alot, it always fills up when I browse websites), then launch ObjectViewer at full screen, it will eats up all GPU usage.
When I free some VRAM however, a few seconds later the usage drops back to normal.

Note: I did not resize ObjectViewer in the process
100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution AeIsgSjDFyNlAAAAAElFTkSuQmCC

But RouteViewer and Main program does not get affected by VRAM (Obviously there will be more lag, but the usage is only around 20-30% fullscreen)

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by LXQt Wed Mar 31, 2021 1:41 pm

Switched to Intel HD 630 (8GB shared VRAM)
The problem no longer exist on default resolution, but still happens on larger window (1660x900 or higher) for whatever reason. (And the VRAM is not maxed either)

I still don't have a consistent reproduction unfortunately, even swapping Motherboard, CPU, RAM and GPU (Also Wi-Fi adapter and other usb devices) does not help with this alot either

LXQt

Posts : 106
Join date : 2019-02-18
Age : 16
Location : Hong Kong

https://kennyhui.pp.ua

Back to top Go down

100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution Empty Re: 100% GPU usage on ObjViewer after a certain resolution

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum